Albron – Goed voor elkaar!

Albron is een allround foodserviceorganisatie die inzet op lekker en gezond eten en drinken, duurzaamheid en sociaal ondernemen. Overal waar mensen studeren, werken, onderweg zijn, winkelen, hun vrije tijd vieren of zorg ontvangen. Met vele tienduizenden gasten per dag voelt Albron verantwoordelijkheid en wil het bedrijf voorop lopen en richting aangeven als het gaat om deze thema’s. Voor de gasten, de klanten, de partners, de medewerkers en de wereld om ons heen. En met gevoel voor smaak, waarmee het gasten wil verrassen en verleiden.

Albron heeft een lange sociale historie. Het bedrijf werd eind negentiende eeuw opgericht om medewerkers in de Rotterdamse haven en aan het Utrechtse spoor van een fatsoenlijke lunch te voorzien in een veilige omgeving. Vanuit die achtergrond is Albron nog steeds intrinsiek gemotiveerd om sociale impact te maken.

Duurzaam
De voetafdruk die mensen wereldwijd achterlaten, bestaat voor bijna een derde uit wat we eten en drinken. Met meer duurzame voeding is die schoenmaat dus flink te verkleinen. Van alles op het menu weet Albron niet alleen hoe gezond, maar ook hoe duurzaam het is. De producenten en leveranciers helpen daarbij om per product bijvoorbeeld de CO2-impact te berekenen op basis van herkomst en samenstelling. Die cijfers deelt Albron met de klanten via haar Impactmonitor: een dynamisch dashboard voor verdere verduurzaming op restaurantniveau. Het bedrijf verwacht vanaf 2025 CO2-neutraal te zijn op alle nieuw te starten locaties.

Meer plantaardig
Bij verduurzaming van ons eten en drinken is eiwittransitie het toverwoord, want wereldwijd stoot de veehouderij 20% van alle broeikasgassen uit. Een groot deel van die dierlijke eiwitbronnen worden daarom vervangen door plantaardige varianten. Albron is medeondertekenaar van de Green Deal Dutch Cuisine. Een van de belangrijkste principes van deze samenwerking luidt: minimaal 80% groente en maximaal 20% vlees. Dat principe is een leidraad bij het samenstellen van de menu’s. Albron en Amsterdam UMC zijn partners in het wetenschappelijk onderzoek PEARLS; Plant Based Clinical Nutrition for Health and Sustainability. Dit maakt de weg vrij om plantaardige voeding voor patiënten in het ziekenhuis te introduceren op een evidence-based manier.

Minder verspilling
Albron wil ook een wereld zonder afval. Daar draagt het bedrijf aan bij door voedselverspilling sterk terug te dringen. Bij de productie en in de keukens bijvoorbeeld, waar met slimme recepten het afval wordt geminimaliseerd. Maar ook na de bereiding waarbij overgebleven maaltijden via de app Too Good To Go ook voor thuis worden aangeboden. Verder zorgt Albron ervoor dat talent van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet wordt verspild. Die mensen krijgen juist alle kansen bij Albron.

Albron in de zorg
Albron werkt nauw samen met  ziekenhuizen en leveranciers om voeding in de zorg te verduurzamen en te verbeteren. Dat doen we met een open blik en voortdurend onderzoek. Wat we in de zorg doen, past heel goed in onze strategie: via eten en drinken maatschappelijke impact maken. Want iedereen heeft recht op gezond, duurzaam, lekker en betaalbaar eten en drinken. Samenwerken om de wereld van morgen een beetje beter te maken doen we graag. Vandaar dat Albron ook meedoet met ToekomstProef!

Deel dit bericht online

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Sluit je aan en doe mee